wiggersVem minns Wiggers?

Vax Records fyller härmed en lucka i den svenska populära musikhistorien. Berättelsen om den framgångsrika sångkvartetten Wiggers - som på sin tid var stilbildande och som fick en mycket stor framgång via folkparker, skivor, radio, biofilmer - men som idag är helt bortglömd.

Kvartetten tillhörde 30-talets absoluta artistelit. De var först i Sverige med att popularisera kvartettsång och kallades ”de första svenska jazzsångarna”. De fyra medlemmarna kom från Operakören och inspirerades av internationella grupper som The Revellers och Comedian Harmonists. Här i Sverige fick de längre fram många efterföljare, bl.a. kvartetten ”Synkopen”.

”Svenska historiska inspelningar”

Den kompletta skivboken om Wiggers är också den första utgåvan i serien ”Svenska historiska inspelningar” som består av en fyllig biografisk bok om artisten/gruppen, många bilder och när det gäller Wiggers, en komplett utgivning av deras inspelningar. Inspelningarna finns i detta fall både som CD-skivor och tillgängliga via streamingtjänster och för nedladdning (Spotify, ITunes m.fl). Flera av skivinspelningar finns inte ens bevarade i Kungliga bibliotekets 78varvssamling. Det är alltså ett mycket unikt material som sammanställts till eftervärlden. Följ denna unika satsning från början, en tidsmaskin i text, bilder och ljud, som uppmärksammar vår svenska populära kulturhistoria.

Förutom Wiggers medverkar många av tidens stora artister på inspelningarna som Zarah Leander, Artur Rolén, Sven Olof Sandberg, Evert Taube samt några av den tidens mest framstående orkestrar som Håkan von Eichwalds, Karl Wehles, Gustaf Egerstams, Nils Grevillius och Sune Waldimirs.

Den kompletta Wiggers: Historiska svenska inspelningar, vol.1
Boken med sex CD-skivor, pris: 699 kronor totalt inkl frakt
Boken utan skivor, pris: 299 kronor totalt inkl frakt.

claesClaes Jansons nya platta är en hyllning både till dom musikanter som fortfarande far runt på vägarna och dom som sagt adjö för gott.  De nyskrivna texterna till sångerna har skrivits av Hasse Widmark och är tillägnade polaren Claes.

Var kommer musiken ifrån, undrade Ingmar Bergman.

Vart tar musiken vägen när alla sagt adjö, sjunger Claes.

Claes Janson, ett bluestroll har han kallats. Låt gå för det - eftersom kärt barn har många namn. Det innebär allt ifrån milda vindar till stormvarning. Håll i hatten!

På skivan medverkar följande musiker:

Thomas Arnesen, gitarr; Surjo Benigh, bas; Kjell Gustavsson, trummor; Karin Hammar, trombon; Andreas Hellkvist, hammondorgel; Fredrik Jonsson, kontrabas; Joakim Jonsson, gitarr; Hasse Larsson, bas; Per Lindh, gitarr, lapsteel; Leif Lindvall, trumpet o flygelhorn; Björn Lundquist, elbas; Anders Neglin, arrangemang, musikproduktion, piano; Anna Rodell, violin; Dan Strömkvist, trummor; Anna Wallgren, cello; Nicke Widén, pedal steel; Anders Widmark, piano

 

1 Sista raden i en blues • 2 En halv visa om våren • 3 Humphrey och jag • 4 Brorsan • 5 Fyris River • 6 På en balkong i Abrahamsberg • 7 Hästjazzvals •

8 Stängningsdags • 9 Golden Star • 10 En sång • 11 Balladen om John B Karlsson • 12 Stjärnfall • 13 Spela din sång • 14 Ett ord till mina polare


Claes Janson ”Ett ord till mina polare” Vax Records CD 1067. Pris: 199:- totalt inkl frakt

Ulla Billquist

När molnen skingras

En filmdokumentär om Ulla Billquist

Nu också på DVD

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare.
Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. 70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände.
Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.
Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med den tidens kändisar bland aktörerna.
 
Medverkande: skådespelerskan Margaretha Byström, Alice Babs (originalintervju för denna film, som aldrig tidigare visats) m.fl. Speaker: Staffan Göthe. 
Foto: Lars Granstrand och Hans-Åke Lerin. Klippning/grading: Lasse Summanen. Regi/manus: Lasse Zackrisson

Vax Records DVD 1059. Pris: 219:- inkl porto
Biodistribution:

Aktuella visningar, se Bioguiden
Filmfakta: Längd: 87 minuter.
Distribution: Lasse Zackrisson (levereras via Unique eller DCP).
Filmhyra: 40%.  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iORBLxFBS1U
Digital distribution via MT eller DCP, DVD.
Högupplöst affisch och pressbilder kan laddas ner här.
Affisch - Alice Babs 8 Foto Hans-Åke Lerin - Ulla Billquist Foto Gunnar Hahn

Distributör: Lasse Z Produktion AB / Vax Records – Rådhusgatan 14 – 185 31 Vaxholm 070-3150903
Mejl: Lasse Zackrisson – www.vaxrecords.nu

Modern pianojazz

Modern pianojazz – en milstolpe inom svensk jazzpedagogisk litteratur

Modern pianojazz utgavs som korrespondenskurs med 10 brev. Året var 1954 och författare Bengt Hallberg. Nu kommer alla breven som bok i modern utformning, redigerad och kommenterad av Erik Kjellberg. Målgruppen är främst nybörjare som spelar piano och som hunnit en bit på vägen inom populärmusik och kanske klassisk musik men som vill ha hjälp att närma sig jazzen och förstå dess teori och improvisationskonst. Bengt Hallberg var trots sin ungdom (22år) en erfaren och meriterad kompositör och arrangör och redan en välkänd och respekterad jazzpianist både i Sverige och internationellt.
Illustrerad bok (154 s) med många notexempel och med spiralpärm för att lättare kunna läsa boken från pianostället.

Pris: 299 kr totalt inkl frakt

Högupplöst omslagsbild